Νέα
Νέα της οργάνωσης

ΑΠΟΜΥΘΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΡΚΙΝΟΥ!

Η ΜΟΝΗ ΕΠΑΡΑΤΗ ΝΟΣΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΓΝΟΙΑ...

Ένας από τους στόχους της οργάνωσης ΜΕΙΝΕ ΔΥΝΑΤΟΣ, είναι η απομυθοποίηση του καρκίνου, που δυστυχώς εν έτη 2011 αποκαλείται από τα ΜΜΕ η επάρατη νόσος, η κακιά αρρώστια, το κακό...

Δυστυχώς επί της πράξης στην Ελλάδα η ελληνική κοινωνία του 21ου αιώνα, συνεχίζει να αποκαλεί τον καρκίνο η "επάρατη νόσος", δηλαδή η καταραμένη νόσος. Επομένως όποιος έχει καρκίνο είναι καταραμένος...

Αυτό προσβάλει την τιμή και υπόληψη, όλων των ανθρώπων που εμπλέκονται με αυτόν! Είναι απαράδεκτη η στάση ορισμένων Μ.Μ.Ε. όταν μιλάνε για τον καρκίνο να αναφέρονται σε αυτόν ως η "επάρατη νόσος" ή "ανίατη ασθένεια". Απαράδεκτο επίσης είναι ότι υπάρχουν και στην επιστημονική κοινότητα λειτουργοί, που αποκαλούν  σε συνεντεύξεις τους τον καρκίνο έτσι…...

Από της ίδρυση της οργάνωσης το 2007, προσπαθούμε με διάφορες πανελλήνιες δράσεις, αλλά και με την παρουσία του ιδρυτή της Παναγιώτη Μιχαήλ στα ΜΜΕ, να συμβάλλουμε στην αλλαγή αυτής της νοοτροπίας, γιατί μόνο έτσι ο Έλληνας πολίτης θα ευαισθητοποιηθεί για την πρόληψη.

Η οργάνωση ΜΕΙΝΕ ΔΥΝΑΤΟΣ, έχει ξεκινήσει και επίσημα με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου στις 4 Φεβρουάριου 2009, μια πανελλαδική καμπάνια-εκστρατεία, με βασικό αίτημα ο καρκίνος να αποκαλείτε με το όνομά του.

Στις 4 Φεβρουάριου 2009 στείλαμε μια επιστολή διαμαρτυρίας με τίτλο: "ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ... ΚΑΡΚΙΝΟΣ!" , σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς: Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Πρόεδρο της Βουλής, Αρχηγούς Κομμάτων, Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ΕΣΗΕΑ, Μ.Μ.Ε., Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, Οργανώσεις Υποστήριξης, διεκδικώντας τα αυτονόητα. Η συγκεκριμένη επιστολή επιλέγηκε ως άρθρο της εβδομάδας, από το γνωστό δημοσιογραφικό site υγείας health.in.gr, που ήταν δημοσιευμένη στην αρχική του σελίδα για επτά ήμερες.

Ύστερα, από την κατάθεση της επιστολής διαμαρτυρίας στους αρμόδιους φορείς καθώς και στους αρχηγούς των κομμάτων, είχαμε την πρώτη αντίδραση και ευαισθητοποίηση από εκπρόσωπο του ελληνικού κοινοβουλίου. Πιο συγκεκριμένα, από τον βουλευτή του ΠΑ.Σ.ΟΚ. κύριο Γιάννη Σκουλά, αφού έθεσε το θέμα στη Βουλή, με σχετική ερώτησή του  προς τον αρμόδιο υπουργό, κύριο Δημήτρη Αβραμόπουλο, στις 04/02/2009.

Η υποτιθέμενη απάντηση που εδόθη, μέσω εκπροσώπου του υπουργείου υγείας στη βουλή, ήταν αόριστη χωρίς να εστιάζει στον πυρήνα του προβλήματος, δηλ. πως η πολιτεία θα περάσει σε συγκεκριμένες δράσεις. Σε αντίστοιχη διαδικτυακή εκστρατεία με τον τίτλο: "ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ... ΚΑΡΚΙΝΟΣ!", με στόχο την συλλογή υπογραφών, έως και σήμερα έχουν συναινέσει στο αίτημά μας, 18.951 άνθρωποι!

Δυο χρόνια μετά τις πρώτες μας διαμαρτυρίες, τίποτε ουσιαστικό δεν έχει αλλάξει, αφού μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ εξακολουθεί να αποκαλεί τον καρκίνο με οποιοδήποτε άλλο τρόπο εκτός από το όνομά του, παρόλα τα e-mails διαμαρτυρίας που στέλναμε κάθε φορά, όταν έπεφτε στην αντίληψή μας, η έκφραση: "επάρατη νόσος"!

Την Κυριακή 5 Ιουνίου 2011 και με αφορμή την ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΠΙΖΩΝΤΩΝ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ, κατά την διάρκεια σχετικής με την ημέρα εκδήλωση, η οργάνωσή μας σε συνεργασία με την δικηγορική εταιρεία «Αλέξανδρος Κρυσταλλίδης & Συνεργάτες» (www.krystallidis.gr), η οποία αναλαμβάνει την νομική υποστήριξή μας χωρίς αμοιβή, ανακοίνωσε συγκεκριμένες δράσεις προκειμένου να σταματήσει  οριστικά ο κοινωνικός διασυρμός και η καταρράκωση της ψυχολογίας των καρκινοπαθών, από τη δημόσια παρουσίαση της ασθένειας με τον απαράδεκτο χαρακτηρισμό της «επάρατης» νόσου ή άλλου συνώνυμου.

Πιο συγκεκριμένα μέσω του ιδρυτή της οργάνωσης ΜΕΙΝΕ ΔΥΝΑΤΟΣ, Παναγιώτη Μιχαήλ, ανακοινώσαμε ότι πρόκειται στείλουμε σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ΜΜΕ, ΕΣΗΕΑ, ΕΣΡ και Υπουργείο Υγείας, εξώδικες δηλώσεις - διαμαρτυρίας, περί προστασίας της ανθρώπινης προσωπικότητας & αξιοπρέπειας, που ορίζεται βάση του Συντάγματος της Ελλάδος.

Σε περίπτωση που δεν προστατευτούν τα αυτονόητα ανθρώπινα δικαιώματά μας θα αναγκαστούμε να καταφύγουμε στην ελληνική δικαιοσύνη!   

Στις 31/05/2012, τρεις ημέρες πριν τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Επιζώντων του καρκίνου,  μέσω της νομικής μας υπηρεσίας, κατετέθη στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, δικόγραφο αγωγής προς την εφημερίδα Espresso, για την χρησιμοποίηση του όρου η «επάρατη νόσος» ΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΗ ΣΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ.

Η στιγματοποίηση των ασθενών δημιουργεί μια σύγχρονη Σπιναλόγγα, με μοναχικούς ασθενείς που εκτός της νόσου, έχουν να αντιμετωπίσουν και την κοινωνία.... Η επάρατη νόσος είναι η άγνοια και όχι ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ.... ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ!  


BeStrong.org.gr - 24.03.15