Νέα
Νέα της οργάνωσης

Σπάνε την μοναξιά του καρκίνου

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ: Η ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Αν και μετρά λίγες ημέρες ζωής, έχει βρει ήδη μεγάλη ανταπόκριση από τον κόσμο. H πρότυπη για τα ελληνικά δεδομένα γραμμής υποστήριξης των ανθρώπων που εμπλέκονται με τον καρκίνο, το 1069 της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Be strong», δημιουργήθηκε από τον Παναγιώτη Μιχαήλ, ο οποίος είναι ο ίδιος επιζών του καρκίνου 2 φορές μέσα σε μια δεκαετία!

"Η γραμμή στήριξης προήλθε από τη δική μου μοναξιά. Όταν πάλευα με τον καρκίνο οι κοντινοί μου άνθρωποι δεν ήξεραν πώς να διαχειριστούν την κατάσταση. Τότε αντιλήφθηκα την απουσία μιας τέτοιας γραμμής", λέει ο ιδρυτής της ΜΚΟ Be strong.

Ο Παναγιώτης γνωρίζει πόσο μεγάλη ανάγκη υπάρχει για ψυχολογική υποστήριξη όχι μόνο στους καρκινοπαθείς, αλλά και στους οικείο περιβάλλον του ασθενούς. Ωστόσο, το να στηθεί στην Ελλάδα, ο εθνικός τετραψήφιος αριθμός 1069 ήταν μια διαδικασία δύσκολη και γίνεται για πρώτη φορά κάτι τέτοιο, που αφορά την υποστήριξη των ανθρώπων που εμπλέκονται με τον καρκίνο, από μια ΜΚΟ με μόλις δυο χρόνια λειτουργίας!

Η τηλεφωνική γραμμή στήριξης λειτουργεί 12 ώρες την ημέρα, από τις 9 π.μ. μέχρι τις 9 μ.μ. και στελεχώνεται από ψυχολόγους, ψυχοθεραπευτές, κοινωνικούς λειτουργούς αλλά και εθελοντές της οργάνωσης. Εκτός από την ψυχολογική υποστήριξη, οποιοσδήποτε καλέσει μπορεί αν πάρει πληροφορίες για ογκολογικά νοσοκομεία, για νοσοκομεία πόνου, για άλλες οργανώσεις που ασχολούνται με τον καρκίνο και γενικά το έμπειρο προσωπικό του τηλεφωνικού κέντρου μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους, που εμπλέκονται με τον καρκίνο.
 

Στήριξη

"Κάποτε μας πήρε τηλέφωνο κάποιος, ο οποίος είχε την υπόνοια ότι είχε καρκίνο και δεν μπορούσε να διαχειριστεί το φόβο του. Το προσωπικό μας στο τηλεφωνικό κέντρο τον βοήθησε να το ξεπεράσει και τελικά να πάει να εξεταστεί. Επίσης πολλοί μας τηλεφωνούν για να μας πουν την εμπειρία τους με τον καρκίνο και πώς το ξεπέρασαν.

Ίσως παροτρύνονται και από εμένα, που έχω βγει αρκετές φορές στα ΜΜΕ και έχω μιλήσει για την περιπέτειά μου με τον καρκίνο" λέει ο Παναγιώτης. "Το ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη στην κοινωνία να για υποστήριξη στο θέμα του καρκίνου, φαίνεται από τις κλήσεις που λαμβάνουν καθημερινά. Η «αγκαλιά» του 1069 άνοιξε στις 18 Ιανουαρίου και από τότε έχουμε λάβει πάνω από 400 κλήσεις.

Κι ακόμα το νούμερο δεν έχει γίνει ευρέως γνωστό", λέει ο ιδρυτής της οργάνωσης επισημαίνοντας ότι στο θέμα της αντιμετώπισης του καρκίνου η ελληνική πολιτεία υστερεί σε θέματα ψυχοκοινωνικής στήριξης. "Ο κόσμος θέλει να μιλήσει σε έναν άγνωστο που βρίσκεται στην άλλη μεριά της τηλεφωνικής γραμμής. Κι αυτό γιατί εκτός από φάρμακα ο ασθενής έχει ανάγκη να ξέρει ότι κάποιος είναι εκεί και τον ακούει".
 

Λιμάνι για 5.000 ψυχές σε ένα χρόνο

Ο χώρος όπου στεγάζεται το πρότυπο τηλεφωνικό και διαδικτυακό κέντρο υποστήριξης 1069, βρίσκεται στην Κυψέλη, στην οδό Αγίας Ζώνης 1Α. Είναι ένας χώρος συνολικής επιφάνειας 200 τ.μ., φτιαγμένος με πολύ μεράκι και αγάπη για τον άνθρωπο. Για την δημιουργία του τηλεφωνικού κέντρου έχουν χρησιμοποιηθεί όλες οι προηγμένες τεχνολογικές και τηλεπικοινωνιακές υποδομές εκείνες, ώστε η λειτουργία του να γίνεται με αρτιότητα παρέχοντας το ποιοτικότερο αποτέλεσμα στην επικοινωνία.

Το μέλημα του Παναγιώτη πλέον είναι πώς θα διατηρηθεί το τηλεφωνικό κέντρο, καθώς τα έξοδά του είναι πολλά και η μόνη βοήθεια που έχουν εξασφαλίσει για ένα χρόνο είναι από το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. "Πιστεύω ότι το 1069 είναι πολύ σημαντικό νούμερο και προσπαθούμε να βρούμε τους πόρους να το διατηρήσουμε.

Εξάλλου, αν η συχνότητα των τηλεφωνημάτων παραμείνει αυτή που είναι τώρα μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε βοηθήσει 5000 ψυχές", λέει ο Παναγιώτης γεμάτος περηφάνια για όσα έχει καταφέρει μέχρι στιγμής. Εάν επιθυμείτε να πάρετε περισσότερες πληροφορίες για την οργάνωση αλλά και να μάθετε  τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να βοηθήσετε, επισκεφτείτε την ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.bestrong.org.gr


Της Όλγας Χριστοφιλοπούλου
Η ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/03/2010


BeStrong.org.gr - 29.03.14