Νέα
Νέα της οργάνωσης

Έριξε τον καρκίνο δύο φορές στο καναβάτσο

Εφημερίδα: Ελεύθερος Τύπος

Ο 43χρονος γυμναστής, Παναγιώτης Μιχαήλ, ιδρυτής  την Μη Κυβερνητικής οργάνωσης «Μείνε Δυνατός» στην Ελλάδα, είναι ένας άντρας που δεν «μασά», κοιτώντας τον καρκίνο στα μάτια.

Συμπρωταγωνιστεί στο τηλεοπτικό σποτάκι για τη διάδοση της οργάνωσης μαζί με την κ. Ελένη Καλαμάρη.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας μας, δύο επιζώντες του καρκίνου ενώνουν τις δυνάμεις τους για την ενημέρωση του κόσμου και τη διάδοση του «όσο ανασαίνω, μάχομαι και ελπίζω», γρονθοκοπώντας μαζί ένα σάκο του μποξ με τη λέξη που καίει: Καρκίνος.

Χτυπημένος ο ίδιος δύο φορές από καρκίνο, μαστιγώνει την ξύλινη δημοσιογραφική γλώσσα και δακρύβρεχτα κλισέ, δηλώνοντας πως «όποιος ξαναπεί ή ξαναγράψει τον καρκίνο ως "επάρατη νόσο"» (σ.σ. σημαίνει η καταραμένη νόσος) θα έχει να κάνει με τους νομικούς συμβούλους της Οργάνωσης.

Οι καρκινοπαθείς είναι καρκινοπαθείς. Όχι καταραμένοι! Γιατί όταν κάποιος έχει καρδιά λέμε «ο τάδε πάσχει από την καρδιά του»;

Στον καρκίνο μας έπιασαν οι κρυφοευαισθησίες;

Όποιος δεν λέει το όνομά του, δύσκολα τον αντιμετωπίζει».

Ο κ. Μιχαήλ γράφει χαρακτηριστικά στο site της οργάνωσης http://www.bestrong.org.gr: «Το δικαίωμά μου που είχα ως ασθενής, να έχω πρόσβαση στην πληροφορία και την ενημέρωση, δεν την είχα αφού ο γιατρός μου ήταν σφίγγα, με το ζόρι του έπαιρνε κάποιος κουβέντα. Κανένας από τους γιατρούς μου δεν με παρέπεμψε σε καμία ομάδα υποστήριξης. Πέραν τούτου όμως δεν είδα καμία οργάνωση υποστήριξης, μέσα σε κάποιο από τα νοσοκομεία που νοσηλεύτηκα, ούτε καν μια αφίσα για το πού θα μπορούσα να απευθυνθώ».

Ο ίδιος έκανε τους προβληματισμούς του πράξη, ιδρύοντας τη γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης 1069, από την οποία, μόνο για το έτος 2010, υποστηρίχτηκαν πάνω από 1500 άτομα που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με τον καρκίνο. Παράλληλα δημιούργησε ένα υπέροχο χώρο στην Κυψέλη, όπου ειδικοί ψυχικής υγείας, ψυχολόγοι και εθελοντές δέχονται κάθε εβδομάδα πάνω από 50 άτομα, τα οποία χρειάζονται ψυχολογική υποστήριξη και ενημέρωση για τη ζωή με τον καρκίνο.

Σε ανθρώπους όμως που η ζωή τους φέρνει δύσκολα, εκεί που σφίγγουν τα δόντια, μοιράζοντας στα προβλήματα απανωτά κροσέ, έρχεται η Πολιτεία και θέλει να τους δώσει τη χαριστική βολή: Ο κ. Μιχαήλ, η ομάδα του αλλά και η γραμμή 1069 κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο ή στα κλειστά συρτάρια κάποιον γραφείων, γιατί πολύ απλά η πολιτεία δεν υποστηρίζει το έργο τους.

Για άλλη μια φορά μια ιδιωτική πρωτοβουλία, η οποία δεν έχει σκοπό το προσωπικό κέρδος αλλά την ανθρώπινη προσφορά, κινδυνεύει να σταματήσει τη λειτουργία της, σε ένα κράτος που ο όρος «κοινωνική μέριμνα» ακούγεται ως χοντρόπετσο αστείο.


Άμεση ανάγκη στήριξης

50000 ευρώ το χρόνο είναι το κόστος λειτουργίας της οργάνωσης. Αυτό το «θηριώδες» ποσό λείπει για να συνεχιστεί ο αγώνας υπέρ της ψυχολογικής υποστήριξης ατόμων που έχουν σχέση με τον καρκίνο, για το τρέχον έτος. Και μιας που το κράτος βρίσκεται στην στρατόσφαιρα του «Μαζί τα φάγαμε», καλούμαστε όλοι μας να βοηθήσουμε τη ΜΚΟ «Μείνε Δυνατός» (Be Strong) καλώντας στο 90111150150 έως μεθαύριο 15 Ιανουαρίου 2011 (από σταθερό ΟΤΕ) με χρέωση 3,68 ευρώ. Ας δείξουμε την ευαισθησία μας, κόντρα σε ένα ανήλιαγο κρατικό κατεστημένο, για μια Οργάνωση που καλώς ή κακώς ποτέ δεν ξέρουμε πότε θα χρειαστούμε - εμείς ή κάποιο άτομο του περίγυρού μας - τη φιλόξενη αγκαλιά της.


Ειρήνη Φ. Κουτσαύτη


BeStrong.org.gr - 29.03.14